Een knipoog inspireert

Een knipoog inspireert | Blog | Janette van Tol | Interieurdesign

Stel je voor! Een oude houten stoel waar al tig mensen op hebben gezeten. De stoel heeft al meerdere woningen van binnen gezien. Heel veel gesprekken aangehoord. En héél veel verschillende billen hebben hem aangeraakt ;-)

Deze stoel heeft een ziel. Een verhaal. Een heel leven achter de rug. Maar hij is sterk en wil door. Hoe cool is het dan als hem een nieuw leven gegund wordt? Heel cool toch!

En gelukkig zijn er mensen die daar net zo over denken. Zoals de mensen van het Circulair Warenhuis in Leiden. Ik was daar van de week op bezoek.

De naam zegt het al. Oude producten krijgen een nieuw leven, zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden.

In deze tijd produceren we meer afval dan ooit. Ook hebben we meer spullen dan ooit. Dat moet echt anders! Ik wil mijn kinderen en kleinkinderen daar absoluut niet mee opzadelen.

Kringloopbedrijven krijgen bizar veel materialen aangeleverd. Vooral tijdens corona. Heel veel mensen ruimden in deze tijd hun huis op.

Het Circulair Warenhuis werkt samen met designers om bestaande producten te upgraden en weer te verkopen. Een onwijs goed initiatief als je het mij vraagt!

Daarnaast werken ze voor het maken van deze producten ook samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een win-win situatie!

Een mooi voorbeeld van zo’n product is de New Old Chair van Simone Post. Een stoel zoals je die tegenkomt in elke kringloopwinkel. Hij zit nog steeds superlekker, maar ziet er oubollig uit.

Simone heeft ‘m zo bewerkt (met tape en een luxe coating) dat het een eyecatcher wordt voor je interieur. Een nieuw ontwerp met een glimp van zijn verleden.

Een object met een verhaal. Niet doorsnee. Inspirerend. Een bewuste keuze. Gewaardeerd. Een object waar je elke dag even naar kijkt, bij stilstaat en denkt: echt cool zeg. Met liefde en aandacht gemaakt en dat voel je.

Andere voorbeelden zijn de bankjes van Nienke Hoogvliet. Gemaakt met oude handdoeken. Of de Straal set bekers en prachtige plateaus voor op tafel van Max Lipsey.

En de stopcontacten van Silvaluxe ga ik zeker toepassen in mijn ontwerp voor de begane grond. Ze zijn gemaakt van hout dat binnenkomt bij de kringloop en niet verkocht wordt. Voordeel daarvan is dat het hout minder werkt en stabieler blijft. Een natuurproduct en daardoor is elk exemplaar uniek.

Voor mij is dat die knipoog. Dat je elke keer denkt als je er langsloopt, ah echt cool!

Een knipoog inspireert. Verwondert. Maakt je vrolijk en zet je aan het denken. Zou jij ook niet wat vaker een knipoog willen krijgen?

Vorige
Vorige

Vind je het niet jammer?

Volgende
Volgende

100 jaar! Gefeliciteerd!